Kruidig vijgentaartje

Kruidig vijgentaartje

Ingrediënten

(voor 8 personen)
  • Voor de taartbodem:
  • 250 g patisseriebloem
  • 30 g amandelmeel
  • 90 g poedersuiker
  • 120 g koude boter, in blokjes
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1/4 muskaatnoot
  • 1 groot ei
  • Voor de Italiaanse meringue :
  • 40 ml water 
  • 200 g suiker
  • 100 g eiwit (+/- 3 eieren)
  • Voor de compote van vijg en honing:
  • 7 grote verse vijgen (ca. 250 g)
  • zeste van 1/2 citroen
  • 15 g citroensap
  • 50 g honing
  • 4 el water
  • 5 g boter
  • Benodigdheden :
  • 8 geperforeerde taartringen van 9 cm diam.
  • keuken robot
  • Honoré spuitmondje 
  • staafmixer

Bereiding

Voor de taartbodem :
Meng in een keukenmachine de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker, het kaneelpoeder, de nootmuskaat en de koude boter tot de boter gemengd is met de droge ingrediënten.
Voeg dan het ei toe en mix tot het deeg net samenkomt.
Leg het deeg op een stuk plasticfolie en laat het minimaal 2 u of een nacht in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 165° C.
Bestuif een siliconen mat of een stuk bakpapier met een beetje poedersuiker. Doe dat ook met de deegrol. Rol het deeg uit tot het een dikte heeft van 4 mm. Zet het 10 min in de vriezer.
Snijd het deeg uit zodat het in je taartringen past en plaats het opnieuw voor 5 min in de vriezer.
Bak het 20-25 min of tot het goudbruin is.
Laat ze na het bakken volledig afkoelen op een rooster.
Voor de Italiaanse meringue :
Breng 40 ml water met 200 gr suiker aan kook tot een suikerstroop met 118°C  (mag nog juist niet verkleuren) 
Klop,wanneer de siroop ongeveer 115°C is,de eiwitten in de kitchen aid op,voeg er ook een snuifje zout aan toe .
Voeg wanneer de suikersiroop 118°C heeft bereikt die in een dun straaltje toe aan de eiwitten en laat op hoge toeren draaien om af te koelen (+/- 10à15min.)
Schep de meringue over in een spuitzak met een St. Honoré-tip (kan zo gerust enige tijd rusten)
Voor de compote van vijg en honing :
Snijd de steeltjes van de vijgen. Snijd de vijgen (met schil) vervolgens in vieren en doe ze in een kleine pan met de citroenschil, het citroensap, de honing en het water en kook ze op laag tot middelhoog vuur. Roer regelmatig tot de vijgen zacht zijn en alle smaken zijn gecombineerd en de compote na ca. 10-20 min is ingedikt.
Wanneer je klaar bent, haal je de compote van het vuur en voeg je de boter toe. Mix met een staafmixer de compote door elkaar. Als de compote eenmaal samenhangend en glad is, laat je hem in de koelkast afkoelen voor je hem op de taartbodems schept.
Zodra de compote volledig is afgekoeld, verdeel je deze over de taartjes en vul je ze tot de rand.

Afwerking / serveren

Spuit de mascarponecrème erop in een golvend slalomdesign. Versier met eetbare bloemen. Wij gebruikten paarse viooltjes .

Bron van recept :

Gebaseerd op www. hap-en-tap.be , kruidig-vijgentaartje

Kookteam :

Sophie en Luc